
Conchiglie Pasta med Romescosås och tonfisk
Koka pastan 0 l kokande vatten 14 ml grovt salt 480 ml pastaskal, eller valfri pasta, helst kort. Romesco 2 vårbasilika 3 medelstora tomater 60 ml soltorkade tomater och olja Röd paprika Gul paprika 1/2 stjälk selleri, tärnad Schalottenlök 2 Skalade vitlöksklyftor 1 nypa röda chiliflingor 29 ml vinäger, sherry eller rödvinäger 180 ml extra jungfruolivolja 1 ml havssalt 1 ml nymalen svartpeppar Till tonfisken 226 g tonfisk på burk Körsbärstomater 2 vårtimjan 1 ml peppar 1 ml havssalt 60 ml extra jungfruolivolja Garnering 56 g fetaost 0 ml nymalen svartpeppar 1 bit basilika 1 vårtimjan 4 ml extra jungfruolivolja | Ställ en stor kastrull med vatten på spisen, tillsätt 2,4 dl vatten och börja värma på medelhög värme. När vattnet kokar tillsätter vi 3 msk salt och kokar pastan i cirka 10-12 minuter, se till att den inte är helt genomkokt. Skär grönsakerna slumpmässigt på en skärbräda, små tärningar fungerar bra. För vitlök och schalottenlök skivar vi bara tunt. Lägg all 【Romesco】i en matberedare. Mixa alla ingredienser tills du har en pasta. Alternativt kan du använda en stavmixer. Och där har du den, en fyllig och slät Romesco! Lägg tonfisken i en skål av glas eller rostfritt stål. Tillsätt alla ingredienser till 【Till tonfisken】och blanda väl. Ställ åt sidan. Sila pastan och tillsätt 【Romesco】i kastrullen och rör om väl. Lägg upp allt och lägg 【Garnering】på toppen av formen. Smaklig måltid! Slutkommentar Romescosåsen kan förvaras i kylskåp och håller i 4-5 dagar. Utmärkt med morötter, grillad potatis, grillad paprika, aubergine, salladslök, eller som dressing till en sallad eller till pasta som vi ska använda den idag. (PS: detta recept innehåller ursprungligen nötter som mandlar och hasselnötter. Jag väljer att inte inkludera det på grund av risken för allergiska reaktioner, men om du vill kan du lägga till cirka 12 av varje av dessa nötter i matberedaren, efter att ha rostats i en ugn på 120 grader i cirka 2-3 minuter och under denna rostningsprocess behöver du inte tillsätta någon olja.) |
Oxfile med potatisterrin och chimichurrismör
Det här receptet passar att laga med: Oxfile
Oxfilé 400g oxfilé Olja att steka i Smör att steka i 2 krossade vitlöksklyftor Rosmarin eller timjan Potatisterrin 800 g mandelpotatis 100 g parmesanost 50g kallt smör 2 tsk torkad timjan Salt och Peppar Rödvinssås 6 dl rött vin 1-2 lagerblad 2 kvistar timjan 3 schalottenlökar 6 dl kalvfond (2 msk koncentrat + dl vatten) 2 msk smör Flytande honung Ev, 1 tsk majsmjöl Chimichurrismör 200 g smör Zest från 1 citron 2 st vitlöksklyftor, rivna 100 g persilja, finhackad 1 chili, finhackad (utan kärnor) Salt & peppar | Gör så här: Förbered potatisterrinen dagen innan Sätt ugnen på 150°. Skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Riv osten. Klä en form med bakplåtspapper, gärna en smal hög variant av limpform. Varva potatis med ost, timjan, salt och peppar tills potatisen är slut. Avsluta på toppen med ost, salt, peppar och timjan. Hyvla smöret med en osthyvel över formen. Baka terrinen i ugnen i 50 minuter. Låt den svalna innan du plastar in den och förvarar den i kylen över natten. Lägg gärna en tyngd över terrinen över natten. Vid servering Skär upp terrinen i bitar och stek i mycket med olja tills gyllenbrun. Toppa med timjan. Chimichurrismör Finhacka chili och persilja. Riv citron och vitlök. Blanda ingredienserna med rumstempererat smör. Smaka av med salt och peppar. Rödvinssås Skär löken i bitar. Häll det röda vinet i en liten kastrull och tillsätt lagerblad, timjan och lök. Låt puttra tills såsen reducerat ner till hälften. Tillsätt kalvfond och låt reducera igen. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt smöret och rör om. Smaka av med flytande honung. Om såsen upplevs för lös kan du reda av med majsmjöl. Oxfilé Låt köttet bli rumstempererat. Torka av med papper och salta. Stek köttet på hög värme i olja tills den fått fin stekyta på alla sidor. Sänk värmen och tillsätt en stor klick smör, krossad vitlök och örter. Ös smöret över köttet. Låt vila från värmen ca 10-15 minuter innan servering |
Klassisk kalops
Det här receptet passar att laga med: Fransyska
Ingredienser Cirka 1 kg fransyska 3 morötter, 1 tärnad och 2 st slantade 2 gula lökar, hackade 1 vitlöksklyfta, skivad 3 lagerblad 2 msk vitpepparkorn 2 msk svartpepparkorn 3 nejlikor 2 tsk socker Spad från inlagda rödbetorna Ca 1,5-2 liter vatten Till redning- 1 msk vatemjöl blandat med 2 msk vatten (kan ev. behövas mer) Smör Potatis 900 g fast potatis Ca 50 g smör Hackad bladpersilja Salt och svartpeppar Rödbetor 3-4 rödbetor, ungefär i samma storlek 1 dl ättika 2 dl socker 3 dl vatten Lite salt 2 tsk mortlade svart- och vitpepparkorn | Gör så här: Börja med att koka rödbetorna i lättsaltat vatten så att de känns mjuka (cirka 30-40 minuter) Låt svalna helt och skala sedan Blanda ihop ättika, socker, vatten och kryddor i en skål Skiva rödbetorna tunt och blanda ihop med lagen, ställ i kyl Hetta upp smör i en gryta och bryn köttet, ta ut och ställ åt sidan Bryn den hackade löken och tärnade moroten tillsammans med kryddorna Tillsätt socker mot slutet så att de blir karamelliserade Häll på några deciliter vatten och låt koka bort Tillsätt köttet och häll på resten av vattnet Koka upp och låt sedan puttra på svag värme cirka 2 timmar, skumma av med jämna mellanrum Tillsätt de slantade morötterna när det är cirka en halvtimme kvar Smaka av med salt, peppar och rödbetsspad (hade ganska många matskedar) Red grytan med mjölblandningen och upprepa om den känns för vattnig Koka skalad och delad potatis i lättsaltat vatten Häll i smör, salt, peppar och hackad persilja Servera grytan ihop med potatis och rödbetor, toppa allting med mer hackad persilja |
Burgundisk gryta – cirka 8 portioner
1,5 kg nötkött, exempelvis oxkind eller högrev 200 g rökt eller rimmat sidfläsk 4 vitlöksklyftor 75 cl rödvin 3 dl oxbuljong cirka 20 steklökar 250 g skogschampinjoner 1 tsk mörkt socker 2 lagerblad 2 msk tomatpuré 1 kruka färsk timjan smör eller olja att steka i ev lite maizena salt och svartpeppar | Gör så här: Putsa köttet och skär det i grytbitar. Fräs det i en stekpanna, salta och peppra och lägg det i en stor gryta. Tärna fläsket och fräs det med hackad vitlök. Tillsätt en halv kruka finhackad timjan, Häll på rödvin och buljong och sjud köttet i tre till fyra timmar. Skumma det i början. Skala lökarna och fräs dem med sockret tills det är smält. Fräs svampen i smör. Lägg över allt i grytan och sjud i ytterligare en halvtimme. Smaka av med salt och peppar. Rör ut maizena i lite vatten och koka upp om du vill ha en simmigare. Innan servering garnera med resten av timjanen. Servera med potatispuré, kokt potatis eller bara med bröd. I Frankrike får man inte sällan tagliatelle till. |
Rostas med svamprisotto.
Rostas 500 g rostas 1 stor vitlöksklyfta, skivad Några kvistar rosmarin Smör Salt och peppar Risotto 250 g champinjoner 1 påse arborioris 2 schalottenlökar, finhackad 2 dl vitt vin 1,5 liter hönsbuljong Salt och peppar 2 dl parmesan, finriven Finhackad persilja Rödvinssås 3 dl rödvin 0,5 dl vatten 4 msk kalvfond 1 lagerblad En skvätt honung Vitpepparkorn 2 schalottenlökar, finhackade Smör Lite köttsaft från stekpannan Sockerärtor 1 påse färska sockerärtor En klick smör Salt och Peppar | Gör så här: Ta ut köttet en timme innan tillagning Sätt ugnen på 125 grader Torka av köttet och salta och peppra runtom Hetta upp en stekpanna med smör i och bryn köttet Lägg till en skivad vitlöksklyfta och rosmarinkvistar Sätt in en termometer och låt köttet gå till cirka 55 grader Rödvinssås Börja med såsen, stek schalottenlök i smör i en kastrull Häll på rödvin, kalvfond, en skvätt honung Tillsätt med fördel även vätskan som blev kvar från att köttet stekts Lägg i lagerblad och vitpepparkorn, låt koka ihop och sedan puttra på svag värme Smaka av lite då och då med salt och peppar Risotto Gör till sist risotton (förslagsvis när köttet vilar) Stek svampen först i smör och lägg åt sidan Koka en kastrull med buljong Stek schalottenlök i olivolja i en kastrull utan att den tar färg Tillsätt riset och höj värmen, rör om så att allt blandas väl Häll på vinet och låt det ånga bort helt Tillsätt cirka 1/3 av buljongen, blanda runt hela tiden Låt buljongen koka in i riset och fortsätt hälla cirka 1 dl i taget Upprepa detta tills riset blivit mjuk och buljongen känns krämig (cirka 17-20 minuter) Vänd till sist ner finriven parmesan Toppa med finhackad persilja Sockerärtor Stek sockerärtorna i rikligt med smör, salt och peppar tills de mjuknat Servera allt ihop till en festlig måltid |
Lax m Purjo, citron,paprika, grädde mm.
Ingredienser (4 portioner)
600–800 g laxfilé (gärna utan skinn)
1 röd paprika, strimlad
1 liten purjolök, skivad
2,5 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
Saft och rivet skal från ½ citron
Salt, peppar och ev. citronpeppar
Lite dill (färsk eller fryst) – valfritt
Så här gör du
1. **Sätt ugnen på 200°C.**
2. Lägg skivad purjolök och paprika i botten av en ugnsform.
3. Placera laxfiléerna ovanpå grönsakerna. Krydda med salt, peppar och lite citronpeppar.
4. Blanda grädde, crème fraîche, citronsaft och citronskal i en skål. Smaka av med salt och ev. dill.
5. Häll såsen över laxen och grönsakerna.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20–25 minuter, tills laxen är genomstekt och såsen bubblar.
Serveringsförslag
Kokt potatis, pressad potatis eller ris
En fräsch grönsallad med citronvinägrett
Vill du ha lite extra sting kan du även tillsätta en nypa dijonsenap i såsen eller toppa med riven ost mot slutet av tillagningen för en gratinerad yta.
Kycklingwok med jordnötssås och rock sugar
Ingredienser:
- 400 g kycklingfilé (strimlad)
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk neutral olja
- 1 röd paprika (strimlad)
- 1 morot (tunt skivad)
- 1 liten zucchini (halvmånar)
- 2 salladslökar (snedskurna)
- 1 portion kokta nudlar eller ris
Så gör du:
- Vänd kycklingen i majsstärkelse och stek i olja tills den är gyllene och genomstekt. Ta upp och lägg åt sidan.
- Woka grönsakerna i samma panna i 3–4 minuter tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.
- Lägg tillbaka kycklingen och tillsätt den jordnötsbaserade woksåsen med rock sugar.
- Låt allt puttra ihop i 2–3 minuter tills såsen täcker allt jämnt.
- Servera med nudlar eller ris och toppa gärna med rostade jordnötter och limeklyftor.
Kimchi-udon med bacon och stekt ägg (4 portioner)
Ingredienser:
- 140 g bacon (kan uteslutas för vegetariskt)
- 2,5 dl kimchi (grovt hackad)
- 4 ägg
- 1 msk neutral olja
- 250 g udonnudlar
- 4 msk smör
- 1,5 msk japansk soja
- 2 salladslökar (finskurna)
- 1,5 msk rostade sesamfrön
Så gör du:
- Strimla baconet och knaperstek det.
- Koka nudlarna enligt anvisning.
- Stek äggen i olja tills kanterna blir krispiga men gulan är lös.
- Blanda nudlarna med bacon, kimchi, smör och soja.
- Toppa med salladslök, sesamfrön och stekt ägg.
Kimchi
Ingredienser:
- 1,5 kg salladskål (kinakål)
- 3 msk jodfritt salt
- 1,5 dl vatten
- 2 msk rismjöl
- 1 msk strösocker
- 2 msk riven ingefära
- 2 msk riven vitlök
- 1 grovt riven gul lök
- 1,25 dl fisksås
- 1–1,5 dl gochugaru (koreanskt chilipulver)
- 6 tunt skivade salladslökar
- 1 finstrimlad morot
- 10 cm finstrimlad rättika
- 1 finhackat äpple
Så här gör du:
- Skär kålen i bitar och salta den. Låt stå i 1,5 timme.
- Skölj kålen noga.
- Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna.
- Blanda i ingefära, vitlök, lök, fisksås och gochugaru.
- Tillsätt morot, rättika, äpple och salladslök.
- Blanda allt med kålen – gärna med händerna (handskar rekommenderas!).
- Lägg i glasburkar, tryck ner ordentligt och täck med plastfolie.
- Låt stå i rumstemperatur i 2 dagar, sedan i kylen. Smaken utvecklas bäst efter 1–2 veckor.
Glaze med rock sugar och soja
Ingredienser:
- 2 msk rock sugar (krossad)
- 1 dl ljus soja
- 1 msk mörk soja (för färg och djup)
- 1 msk risvin eller torr sherry
- 1 tsk sesamolja
- 1 vitlöksklyfta (finhackad)
- 1 tsk färsk ingefära (riven)
- 1 dl vatten
Så gör du:
- Lägg rock sugar och vatten i en liten kastrull. Värm försiktigt tills sockret lösts upp.
- Tillsätt soja, risvin, sesamolja, vitlök och ingefära.
- Låt sjuda i 5–10 minuter tills såsen tjocknar något.
- Använd som glaze till grillat kött, tofu eller pensla på grönsaker innan ugnsrostning.
Asiatisk Gurksallad (4 portioner)
Ingredienser:
- 1 stor gurka
- 1–2 röda chilifrukter, finhackade
- ½ dl risvinäger
- 2 msk strösocker
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk limejuice
- ½ tsk salt
Så här gör du:
- Skiva gurkan tunt med osthyvel eller mandolin.
- Lägg gurkskivorna mellan hushållspapper och pressa lätt för att få bort vätska.
- Kärna ur och finhacka chilin.
- Blanda risvinäger, socker, salt, limejuice och sesamolja i en skål.
- Tillsätt gurka och chili, rör runt ordentligt.
- Täck över och låt stå i kylskåp minst 1 timme – gärna längre för mer smak.
Kycklingwok med jordnötssås och rock sugar
Ingredienser:
- 400 g kycklingfilé (strimlad)
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk neutral olja
- 1 röd paprika (strimlad)
- 1 morot (tunt skivad)
- 1 liten zucchini (halvmånar)
- 2 salladslökar (snedskurna)
- 1 portion kokta nudlar eller ris
Så gör du:
- Vänd kycklingen i majsstärkelse och stek i olja tills den är gyllene och genomstekt. Ta upp och lägg åt sidan.
- Woka grönsakerna i samma panna i 3–4 minuter tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.
- Lägg tillbaka kycklingen och tillsätt den jordnötsbaserade woksåsen med rock sugar.
- Låt allt puttra ihop i 2–3 minuter tills såsen täcker allt jämnt.
- Servera med nudlar eller ris och toppa gärna med rostade jordnötter och limeklyftor.
Kyckling med sötsur sås
Smet till fritering
- ¼ tsk socker
- 4,75 dl vetemjöl
- 1,75 dl majsstärkelse (Maizena)
- 1½ tsk bakpulver
- ¼ tsk bikarbonat
- 1½ tsk torrjäst (instantjäst)
- 1 stort ägg
- 1 msk vitvinsvinäger
- 6 dl vatten
- 1 tsk matolja
För fritering
- 1,5 liter matolja (t.ex. rapsolja eller solrosolja)
Sås
- 1 msk matolja
- 1 stor gul lök, skivad
- 3 stjälkar salladslök, skuren i bitar
- 1,2 dl tomatpuré
- 5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1,8 dl kristallsocker (eller strösocker)
- 30 g haw flakes Ersättning: syrliga fruktgodisar som sura hallonremmar, torkade tranbär eller lite äppelmos med citronsaft
- 1 tsk Worcestershiresås
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 msk potatisstärkelse blandat med vatten (1 del stärkelse, 2 delar vatten)
Steg 1: Marinera kycklingen
- Skär kycklinglårfilén i bitar, ca 3–4 cm.
- Lägg i en skål och tillsätt:
- ½ tsk salt
- 1 msk Shaoxingvin
- ¼ tsk vitpeppar
- Blanda väl och låt marinera i minst 30 minuter, gärna upp till 2 timmar i kylskåp.
Steg 2: Förbered smeten
- I en stor skål, blanda:
- 4,75 dl vetemjöl
- 1,75 dl majsstärkelse
- 1½ tsk bakpulver
- ¼ tsk bikarbonat
- 1½ tsk torrjäst
- ¼ tsk socker
- Tillsätt:
- 1 stort ägg
- 1 msk vitvinsvinäger
- 6 dl vatten
- 1 tsk matolja
- Vispa ihop till en slät smet. Låt stå i 15–20 minuter så jästen aktiveras lite.
Steg 3: Fritera kycklingen
- Värm 1,5 liter matolja i en gryta eller fritös till ca 180°C.
- Doppa varje kycklingbit i smeten och lägg försiktigt ner i oljan.
- Fritera i omgångar tills gyllene och krispiga, ca 5–6 minuter per omgång.
- Låt rinna av på hushållspapper.
Steg 4: Gör såsen
- Hetta upp 1 msk olja i en kastrull.
- Fräs lök och salladslök tills mjuka.
- Tillsätt:
- 1,2 dl tomatpuré
- 5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1,8 dl socker
- 30 g haw flakes eller ersättning
- 1 tsk Worcestershiresås
- 2 msk vitvinsvinäger
- Låt koka upp och sjuda i 5–10 minuter tills smakerna blandats.
- Rör ner potatisstärkelseblandningen och låt såsen tjockna.
Steg 5: Servera
- Lägg den friterade kycklingen på ett fat.
- Häll den varma såsen över eller servera bredvid.
- Garnera gärna med extra salladslök eller sesamfrön.